Tekstil ve Deri Sektöründe Kritik Tespitler

Tekstil ve Deri Sektöründe Kritik Tespitler

Bu yıl tekstil ve hazır giyim sektörünün toplam ihracatının 28 – 29 milyar dolar olacak. Bu, Yunanistan’ ın toplam ihracatından daha fazla

İZMİR – MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Zirvesi’nde konuşan ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye tekstil ve hazır giyim endüstrisinin Yunanistan’ın toplam ihracatını geçtiğini söyledi. Orakçıoğlu, MÜSİAD İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde Swissotel Büyük Efes Kongre Merkezi’nde ‘Abiye, Damatlık ve Gelinlik’ temasıyla düzenlenen zirvede sektörün 2001 yılından bugüne geldiği noktanın altını çizdi. Orakçıoğlu, “Kendimizi belki daha önce hep sektörün önemini, büyüklüğünü vurgulayan ifadelerle gündeme getirmeye çalışıyorduk. O dönemde en çok kullanılan iki sözcük vardı; tekstil, hazır giyim sektörü. Ben artık bunun çok gerilerde kaldığını düşünüyorum. Biz bir endüstriyiz. Tekstil, hazır giyim endüstrisiyiz” dedi. Bu endüstrinin içinde tasarım ve marka ekonomisinin olduğunu aktaran Orakçıoğlu, “Perakende sektöründe güçlü oyuncular var. 2001’de toplam ihracatımız 24 milyar dolardı. Bu yıl tekstilde yaklaşık 9-9.5 milyar dolar, hazır giyimde 19-19.5 milyar dolar ihracat olacağı gözlemleniyor. İkisinin toplamı ihracatının 28-29 milyar dolar olacağı net. Bu, Yunanistan’ın toplam ihracatından daha fazla bir rakam” diye konuştu.

2 milyon kişiye istihdam sağlıyor 

 

ÜLKÜ GRUP Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü de tekstil sektörünün ekonominin liderlerinden olduğunu belirterek, “Bu sektör ihracatın da yüzde 22.6’sını gerçekleştiriyor. 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor” dedi. Modacı Arzu Kaprol ise son 15-20 yılda tasarıma ilginin ve talebin arttığına dikkat çekerek, “Şu anda pek çoğumuz dünya kategorisinde değerlendirilen markalar, tasarımcılar ve üretici markalar haline geldik. Böyle de devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan da sürdürülebilir ve devamlı kalite için öncelikle hedef pazarların belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Hedef pazara yönelik koleksiyon hazırlığı yapılmalı. Üretim sürecinin planlanması, yüksek teknoloji desteği ile üretim, ürün ve üretime uygun kalite kontrol yöntemlerinin uygulanması, ileri teknoloji desteği ile pazarlama da başarı için gereken unsurlar” dedi.